Fsecure virusscanner review

logo fsecureHet is belangrijk om je PC te beschermen tegen virussen en aanvallen van malware. Dat kan heel goed met een compleet antivirus die de malware kan verwijderen en ook de virussen die voor het installeren al op je PC waren. F-Secure Anti-Virus 2015 krijg dit voor elkaar en geeft je allemaal functies die niet te vinden zijn bij de concurrenten.

In de software heb je een hoofdvenster dat heel gebruiksvriendelijk is. Het is namelijk erg simpel en minimaal. Zo kun je de beveiligingsstatus zien en ook de tijd van de laatste update. Daarnaast heb je nog twee knoppen die een scan starten en de instellingen openen. Er is met de vorige editie weinig veranderd, alleen is deze van 2015 strakker en kun je het vergelijken met de look van Windows 8.

Installatie makkelijk

Bij het installeren van F-Secure wordt een snelscan gedaan om de actieve malware op je computer naar boven te halen en te verwijderen. Het gaat hier om malware die de installatie in de weg kunnen staan. Verder wordt de installatie volgens nieuwe codes gedownload. Net als bij andere edities ga je akkoord met voorwaarden en vervolgens wordt de software geïnstalleerd. Zo eenvoudig kan het nergens.

Natuurlijk heeft F-Secure na de laatste edities ook vernieuwingen toegepast. Een van de dingen is om een F-Secure Search toolbar te maken dat dient als een zoekmachine. Zo kun je op een andere manier zoeken met gelijk de spamfilters die ingeschakeld zijn.

Het scannen zelf

Als je op de grote knop van scannen drukt dan daar het scannen gelijk beginnen. Wanneer dit is gedaan krijg je een overzicht van hoeveel bestanden zijn gescand en de hoeveelheid virussen en verdachte items die daarbij zaten. Dat is wat F-Secure allemaal voor je uitzoekt en graag aan je doorgeeft. Zo is er ook een schoonmaak functie en die wordt gebruikt bij items met een hoog risico.

Per categorie geeft F-Secure je een overzicht van de scanresultaten. Daarnaast is er een lijst met gevonden en aanbevolen acties. Zo kun je een bericht krijgen dat een ZIP bestand niet geheel veilig is en het aan te raden is om deze te verwijderen als je hem niet nodig hebt.

Tal van functies met F-Secure antivirus

Wanneer je je PC heel erg schoon en veilig wilt houden van virussen dan is de F-Secure antivirus aan te raden. Met ontzettend veel functies kun je al die malware van je PC houden. Als eerste heeft deze antivries een DeepGuard functie waarmee in de gaten wordt gehouden of een programma deugt of niet. Het gaat hierbij om het identificeren van een programma en daaruit kan deze functie afleiden of het veilig is op niet.

Daar naast heb je de eerder vernoemde F-Secure search die maatwerk maakt van de zoekresultaten. De hoeveelheid schade in een zoekresultaat wordt aangegeven in rood, gele en groene markeringen. Wanneer het niet bekend is dan heb je een grijs icoon dat die toestand aangeeft.

De statistieken en tools

Je kunt op de pagina van tools aangeven dat je een volledige computerscan wilt starten maar ook om te zien welke programma’s in zogenoemde quarantaine zitten. Daarop kan je weer een scan inzetten die tot actie komt na een opstart. Die programma’s in quarantaine kun je ook in de gaten houden door de functie Application Permissions.

Wat betreft de statistieken, op die pagina kun je een simpele weergave krijgen van wat het programma heeft gedaan. Zo zie je de kwaadaardige bestanden met het totaal gescande aantal bestanden. Verder kun je zien hoeveel applicaties er zijn geblokkeerd of juist toegestaan.

Testen positief

Bij het AV-Test Institute scoorde F-Secure erg hoog, namelijk met 16 van de 18 punten. Dit is een goed resultaat. Daarnaast wordt er door die organisatie een malware schoonmaaktest uitgevoerd en hierbij nemen ze monsters van alle producten die herkend kunnen worden. F-secure haalde daarbij een totaal systeemherstel van 97,8 procent. De Malwarebytes anti Malware 2.0 versloeg iedereen met 100 procent, zo valt te lezen op Virusscannerkopen.nl.

Bij de test kreeg F-Secure een Advanced+ score met de detectie test. Hiermee proberen ze de zero day detectie te stimuleren, waarbij elk product nog oude signatures gebruikt. Hoewel F-Secure niet zo hoog scoort als andere virusscanners, zijn de resultaten solide.

Conclusie

Wanneer je opzoek bent naar een virusscanners met de allernieuwste functies en ook ontzettend veel functies, dan moet je niet gaan voor F-Secure. Deze concentreert zich vooral op malware vernietiging en natuurlijk het voorkomen van malware aanvallen.

%d bloggers like this: