Online veiligheid, internetbeveiligingssoftware helemaal gratis

Iedereen heeft een goede bescherming nodig wanneer hij het internet op gaat. Een gevaar zit in een klein hoekje, en het internet zit vol met allemaal van dat soort kleine hoekjes. Klik je per ongeluk een advertentie aan die je naar een onveilige site doorstuurt: virus. Geef je je bankgegevens door aan iemand die zich via de mail voordoet als een werknemer van de bank: duizenden euro’s kwijt.

Gelukkig kun je je goed tegen dit soort gevaren beschermen door een gratis malware scanner te downloaden. Deze controleert of je gevaarlijke bestanden op je computer hebt staan, waarna ze onschadelijk worden gemaakt. Zo lopen je gegevens geen risico en kun jij gerust gebruik maken van je computer.

 

logo's van gratis virusscanners

 

Welke gratis malware scanner moet jij hebben?

Er is op dit gebied een aantal mogelijkheden. Een gratis malware scanner kan verschillende dingen betekenen. Je kunt namelijk op het internet een gratis check uitvoeren. Als je hiervoor kiest, is het wel belangrijk dat je naar een betrouwbare site gaat. Anders kan het maar zo zijn dat je meer malware binnenhaalt, terwijl je dat nou juist probeerde te voorkomen. Daarom is het verstandig om voor een van de andere alternatieven te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een gratis malware scanner downloaden die gespecialiseerd is in alleen deze functie.

Het probleem hierbij is dat ze misschien wat minder gebruiksvriendelijk zijn dan reguliere antivirus programma’s. Daarnaast behoren niet alle virussen tot hun doel, omdat ze vooral naar andere soorten malware kijken.

Goed beschermd tegen alle gevaren

De derde optie is om een antivirus programma te installeren. Je zult misschien denken dat dergelijke virusscanners moet kopen, maar daar heb je het mis. Antivirus software is vaak onbetaald en functioneert prima als gratis malware scanner (bron: Betalen voor antivirussoftware, is dat echt nodig?). Verschillende soorten malware worden effectief op je computer opgezocht, gedetecteerd en onschadelijk gemaakt. Het gaat in dit geval om zowel virussen als trojans, wormen, spyware en dergelijke.

Doordat dergelijke programma’s constant worden geüpdatet, weet je zeker dat je altijd een actuele virusscanner hebt. En als je het web op gaat, krijg je op tijd te horen wanneer je een onveilige actie uitvoert, zoals het openen van een geïnfecteerde mail. Zo ben je beschermd tegen alle gevaren van het internet.

Nooit meer in de problemen met Avira

icoon aviraAvira is gratis antivirus software van Duitse komaf die zeker niet onderdoet voor betaalde programma’s (bron: Real-World Protection Test – July to November) . Het rood met witte parapluutje dat ze als logo hebben is een goed tekenend voor de instelling van deze software: computers moeten beschermd worden tegen alle mogelijke soorten malware. Avira maakt gebruik van een systeem waardoor alle gebruikers bijdragen aan de database. In deze database worden namelijk de namen van gevaarlijke bestanden opgeslagen zo gauw iemand van de talloze gebruikers hier mee in aanraking komt. Avira analyseert de bestanden en de software wordt automatisch geüpdatet. Het mooie is dus dat je gewoon gratis van deze software gebruik kunt maken. En wil je meer mogelijkheden, dan kun je altijd upgraden naar de betaalde, maar betaalbare, variant.

Avira free beschikt over

  • Virusscanner
  • Browser bescherming

Alles onder controle met Avast

icoon avastEen andere goede speler op het gebied van gratis beveiliging tegen malware is Avast. Avast staat er om bekend prima beveiliging te leveren en software te ontwikkelen met voldoende opties. Als je de software eenmaal hebt gedownload en geïnstalleerd hoef je eigenlijk niks meer te doen. Avast zorgt er wel voor dat je geen gevaar loopt.

Het voordeel aan Avast is dat je het ook kunt installeren op je tablet. Als je op al je apparaten meer veiligheid wilt, is dit dus een mooie bijkomstigheid. Met zijn slimme scanner, handige browser clean-up tool, en effectieve virusbestrijding levert deze software een uitgebreid pakket. Wil je het nog uitgebreider, dan is een kleine investering genoeg om een niveautje hoger te gaan naar het Internet Security pakket of Premier virusscannerkopen.

Avast free beschikt over

  • Virusscanner
  • Wifi bescherming
  • Wachtwoord beveiliging
%d bloggers like this: